משכנתה VS משכנתא

משכנתה זה דבר לא פשוט, כך שאפילו דרך הכתיבה התקנית של המילה שנויה במחלוקת. עם כל זה, אנחנו פה במיוחד כדי להקל עליכם ולאפשר להיחשף לעולם כלכלי מרתק בלי להתאמץ יותר מדי.

ובכן, משכנתה או משכנתא? "מה זה משנה?" – תגידו, אבל מתברר שכן משנה, לפחות לאקדמיה ללשון העברית. לדבריה, "משכנתא" היא מילה אחת מבין שורת מילים כמו: כסא, קופסא, אדרבא, אתנחתא, מטותא…. גם אתם מרגישים שמשהו פה הולך ומסתבך? אז זהו זה, אתם צודקים. רשימת המילים הזו מושרשת עמוק בשפה הארמית העתיקה שבה רוב המילים שנגמרות בצליל A מסתיימות באות א'. הפרט המעניין הוא שהמילים האלה שייכות דווקא למין זכר, ואילו דוברי עברית מודרנית תופסים את המילים כמילות נקבה. לכן, האקדמיה ללשון העברית באה וקבעה – אם בשבילנו המילים האלה הן ממין נקבה, נכתוב אותן עם האות ה' כמו שאר המילים בנקבה. מאז אין יותר דוגמא, קופסא וגרסא, אלא דוגמה, קופסה וגרסה ו… כמובן, משכנתה.

הבנו איך לכתוב את המילה, אבל למה משכנתה נקראת משכנתה בכלל? אתם בטח כבר יודעים שהפתרון לבעיה תמיד נמצא בשורש שלה. כן, בשורש, פשוטו כמשמעו: משכ"נ. מהשורש הזה גם המילה משכון – משהו שנותנים כבטוחה להחזר חוב. את ה-"משהו" הזה "ממשכנים" ולכן התהליך הזה נקרא "מִשכוּן" או "משכנתה". אבל מה ממשכנים? כאשר אדם רוצה לקנות דירה ואין לו מספיק כסף הוא לווה כסף מהבנק ומתחייב שאם לא יוכל להחזיר את החוב הבנק רשאי למכור את הדירה שקנה ולהחזיר לעצמו את הכסף. לכן, משכנתה זו לא הלוואה, אלא תהליך בו אתם מתחייבים למכור את הנכס במקרה של חדלות פירעון. מה כן נכון לומר? – "הלוואת משכנתה", כלומר, הלוואה שנותנים לנו בגין משכון.

ובכן, למדנו היום מהי משכנתה ולמה היא משכנתה ולא משכנתא. אתם מוזמנים לשתף את החברים שלכם במידע שרכשתם בפוסט הזה ואנחנו נתראה בפוסט הבא.

הכתבה עניינה אותך?

8
4

כתבות אחרות שיכול לעניין אותך

צרו איתנו קשר

Scroll to Top