ידעתם שעוקבים אחריכם? אנחנו חושבים שכדאי לכם להקדיש דקה מזמנכם ולהפנים את זה. בעידן המספרים והסטטיסטיקה כשהטלפון מקשיב לשיחות ויודע לתת לכם פרסומות מכוונות גם הבנקים רוצים לגלוש על הגל ולסווג אתכם כלקוחות "טובים" ולקוחות "לא טובים". נסביר לכם בפוסט קצר למה הכוונה.
מאז אפריל 2019 בנק ישראל אוסף נתונים פיננסיים על כל אדם ומרכז את כולם במערכת אחת הנקראת "מערכת נתוני אשראי". בגדול, מטרת הפרויקט לסווג אותנו כדי להקל על המוסדות הפיננסיים להחליט אם כדאי לתת לנו הלוואה או לא. בפועל המערכת מנפיקה דו"ח עם נתונים שונים וציון משוקלל הנע בין 0 ל-1,000 ומשקף את "איכות" האדם בעניינים פיננסיים. הדבר החשוב הוא שככל שהציון והנתונים גבוהים יותר, כך הסיכוי לקבל אשראי בתנאים טובים גבוה יותר, ולהיפך.
המערכת מרכזת בעצמה נתונים מבנקים, גופים חוץ בנקאיים והוצאה לפועל ולוקחת בחשבון פרטים כמו מספר הלוואות, יתרת הלוואה ברגע נתון, נתוני התנהלות פיננסית, כמו למשל: מספר חריגות עו"ש, פיגורים בתשלומי משכנתה, שיקים חוזרים ועוד. הוצאה לפועל, לצורך העניין, מדווחת על קיום תיקים פתוחים או סגורים, שכמובן גם הם משפיעים על הציון הסופי.
קיימים פרמטרים שונים למתן ציון, חלקם ידועים יותר, חלקם פחות, אבל סיבה טובה באמת לשמוח היא שנתונים חיוביים נשמרים ובאים בחשבון במשך 5 שנים, ואילו נתונים שליליים לא נלקחים בחשבון כבר לאחר 3 שנים.
את נתוני האשראי ניתן להוציא באופן אישי באתר בנק ישראל פעם אחת בשנה ללא תשלום. בנוסף גם הגופים הפיננסיים יכולים להוציא את הדו"ח לצורך התרשמות. אולם, לגופים אלה יש גישה מוגבלת ולא כל המידע האישי מופיע בדו"ח. לדוגמה, אין לגופים הפיננסיים אפשרות לראות את הריביות עבור ההלוואות שנלקחו בעבר. זאת כדי לא לתת להם עילה להתמקח על ריביות נגד הלקוח ולדרוש ריביות גבוהות יותר כי הם רואים בדו"ח שבעבר האדם כבר שילם ריביות גבוהות. בכל מקרה, קבלת הנתונים מותנית בהסכמת הלקוח והעברת מידע לצד ג' ללא הסכמת הלקוח מהווה עבירה פלילית.
כמו כן, מי שלא רוצה שיאספו עליו נתונים פיננסיים אישיים רשאי לסרב לכך, אבל זה יתבטא לרעה בציון הסופי, כי סביר להניח שאם אתה מסרב לאיסוף נתונים – יש לך מה להסתיר.
המערכת מרכזת נתונים רבים בפרמטרים שונים והציון הסופי תלוי בגורמים רבים. מה שנכון הוא שכל הגורמים ברמה זו או אחרת נמצאים בשליטתם של האנשים עצמם, כך שחשוב לפעול נכון בכל מצב ולהימנע מפגיעה בציון. לכן, כדי להקל עליכם ולתת לכם גישה לנתונים חיוניים, בהמשך נשתף אתכם במידע נוסף ובטיפים איך להימנע מפגיעה בציון ואפילו להעלות אותו על ידי שמירה על כללים פשוטים.
תודה על תשומת הלב ולהתראות בפוסט הבא.